Na het behalen van Superspetters module 8 of B-diploma kunnen kinderen doorgaan met het KNZB Sterrenplan. Uiteraard kan je ook eerst SuperSpetters afronden, voordat je start met het Sterrenplan. Het Sterrenplan is een afwisselend programma van modules van 9 weken. De modules bevatten elementen van het verbeteren van de zwemslag, bal, synchroonzwemmen, zwemmend redden, conditie, coordinatie etc. In iedere module komen deze verschillende zaken terug, alleen per module ligt de nadruk anders. Het Sterrenplan bevat de volgende modules:

  • Ik Survival
  • Ik gebruik verschillende zwemspullen
  • Ik zwem wedstrijden
  • Ik kan mijn sport lang volhouden
  • Ik heb sterke spieren
  • Ik sport samen met anderen
  • Ik waterpolo
  • Ik kan trucjes in het water

De kinderen krijgen een poster waar ze thuis stickers op kunnen plakken als ze een belangrijk onderdeel in een module beheersen. Bij iedere module horen 4 stickers (er zijn meer onderdelen per module) en als afsluiting van een module krijgen ze een certificaat. Het is geen formeel examen, maar meer een deelnamecertificaat. Plezier en afwisseling staan voorop, waarbij de kinderen natuurlijk wel dingen leren. Het is niet verplicht om alle modules te doen, maar alle modules meedoen duurt twee jaar. Wanneer men na het Sterrenplan verder wil in de zwemsport, kan men op basis van de verschillende ervaringen uit het Sterrenplan, kiezen voor een van de (voorlopers) van de diverse takken van de zwemsport. Zie het zwemaanbod voor de mogelijkheden.

Wij raden het Sterrenplan aan voor iedereen die zwemmen als sport wil blijven beoefenen, ongeacht of je al weet wat je wilt doen (bijvoorbeeld wedstrijdzwemmen of waterpolo). Het is een goede basis waar plezier voorop staat en past goed bij kinderen van ongeveer 7-8 jaar. Wel is het Sterrenplan goed te combineren met andere lessen. Zo kun je tijdens je Superspetters opleiding al starten met Sterrenplan als je module 8 hebt gehaald. Na je Superspetterdiploma is het goed te combineren met bijvoorbeeld Minipolo of de Swimkick techniekschool.

De mogelijke tijden voor het Sterrenplan vindt u terug bij het overzicht van alle zwemlestijden.