Op 1 september 2009 zijn een aantal zaken binnen de bekende Zwemmend Redden opleidingen van Reddingsbrigade Nederland veranderd. Van de huidige brevetten verdwijnen vanaf 1 september 2009 de KNBRD zwembrevetten A en B definitief. Hiervoor in de plaats is het “Zwem ABC” van de Nationale Raad van zwemdiploma’s (NPZ|NRZ) gekomen.

Voor alle reddingsbrigades is vanaf 1 september 2009 de nieuwe lijn Brevet Junior Redder 1 t/m 4 beschikbaar! Dit is het eerste deel van de nieuwe brevettenlijn en sluit aan op het ABC. Na de Junior Redder lijn zijn twee andere lijnen op 1 september 2010 beschikbaar gekomen, namelijk Brevet Zwemmend Redder 1 t/m 4 en diploma Life Saver 1 t/m 3. De drie nieuwe lijnen vormen samen de voorgenomen vervanging van de brevtten 1-6 en certificaten brons, zilver en goud.

Leeftijdseisen

Er geldt geen minimum leeftijd voor de nieuwe brevettenlijn. Met de Junior Redder brevetten wordt aangesloten op het elementaire ABC (Zwem ABC van de NPZ|NRZ). Over het algemeen behalen kinderen op ca. 6 jarige leeftijd het elementaire B of C diploma. De leeftijd van kinderen die instromen bij de brevetten Junior Redder zal rond de 6-7 jaar zijn. Bij het diploma Life Saver wordt theorie en enige medische kennis vereist. Internationaal wordt bij het aanleren van theorie en medische aspecten, een leeftijd van minimaal 12 jaar gehanteerd (Basisschool groep 8, 1e klas middelbare school). Als brigades ca. 30-35 lessen in een zwemseizoen geven, kunnen de vaardigheden voor een brevet of diploma in voldoende mate zijn aangeleerd en eautomatiseerd. Het is dus mogelijk om binnen een lesseizoen (gemiddelde voor een Reddingsbrigade) 1 brevet te behalen. NB: Er zijn kinderen die de lesstof sneller of langzamer eigen weten te maken. Hier zit door het ontbreken van leeftijdslimieten nu flexibiliteit in. Tijdens de evaluatie van de nieuwe brevettenstructuur in 2011 zal dit punt zeker worden geëvalueerd.

Overzicht