TRB-RES

Zwemvereniging Tilburg

SuperSpetters

TRB-RES gebruikt sinds november 2014 de KNZB zwemlesmethode Superspetters om kinderen te leren zwemmen. Dit is een moderne methode die goed aansluit bij de ontwikkeling en beleving van de kinderen. Het plezier voor kinderen en ouders staat voorop, omdat gemotiveerde kinderen sneller leren en het nu eenmaal veel leuker is als uw kind enthousiast naar de zwemles gaat in plaats van met veel tegenzin.

De belangrijkste kenmerken van Superspetters

 • Superspetterboek en afsluitend diploma
  De kinderen krijgen een eigen SuperSpetter zwemboek met leuke zwemlesverhalen voor de kinderen en handige informatie voor de ouders. Na iedere module wordt een beloningsticker uitgedeeld om in het zwemboek te plakken. Zo wordt iedere tussenstap gevierd! Aan het einde van de zwemlessen krijgen de kinderen het KNZB Zwemdiploma. Dit diploma betekent dat het kind zwemveilig is en staat gelijk aan het C-diploma.

 • Borstcrawl en rugcrawl als uitgangspunt
  Dit zijn voor veel kinderen natuurlijke zwemslagen, die daardoor makkelijker aan te leren zijn. Later in het traject leren de kinderen de enkelvoudige rugslag en de schoolslag. Verschillende survivalelementen zoals oriëntatie onder water, watertrappen, de kant op klimmen en drijven worden al in een vroege fase aangeleerd. We vinden het namelijk belangrijk dat kinderen niet alleen goed leren zwemmen, maar dat ze zich ook kunnen redden in het water tijdens onverwachte situaties.

 • Gebruik materialen

  Tijdens de zwemlessen gebruiken de kinderen een badmuts, zwembril en zoomers (kleine flippers). Hierdoor kunnen kinderen zich beter concentreren op het oefenen van de zwemslagen en leren ze sneller zwemmen. De ervaring leert dat kinderen het zwemmen met deze materialen erg leuk vinden. Alle vaardigheden waarbij onderwateroriëntatie en survival centraal staan worden zonder zwembril uitgevoerd. De zoomers zorgen voor goede krachtige crawlbenen. Omdat we het belangrijk vinden dat de kinderen zelf ervaren wat het water met hen doet, werken we niet met drijfmiddelen, maar wel met hulpmiddelen.

 • Klassikaal systeem
  Kinderen zitten met elkaar in een groepje van maximaal 8 kinderen en iedere 8 weken gaat de groep als geheel door naar het volgende module. Alleen als een kind echt niet voldoet aan de eisen van het betreffende niveau doet hij de module nogmaals. Dat betekent dat hij nogmaals 8 weken kan oefenen om het onder de knie te krijgen. Er zijn 10 modules en in 80 lesweken halen de meeste kinderen hun diploma.
Op de website www.superspetters.nl staan nog informatie over deze methode. Op mijn TRB-RES kunnen ouders voor de module waar de kinderen mee zijn precies zien wat de leerdoelen zijn. Praktische informatie over onder andere lestijden vindt u hier. Voor meer informatie en aanmelden kunt u per email contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..